Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||
8 adaghoz: 1,5 kg savanyúkáposzta, 40 dkg füstölt tarja, 50 dkg marhahús, 15 dkg parasztkolbász, 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg köles, 4 dl tejföl, füstöltszalonna bőrök, zsír, só, pirospaprika, bors, babérlevél, konyak, cseresznyepaprika |
A szalonnát felkockázom, két tojásnyi zsíron kisütöm, majd ráteszem és megpuhítom az apró kockára vágott hagymát. Most lehúzom a tűzről és megszórom 2-3 tk pirospaprikával. Jól elkeverem, beleteszem a kis, max. 1,5 cm-es kockára vágott tarját és lábszárat, nomeg a kb. 1 cm-es karikára felvágott kolbászt. Addig pirítom közepes lángon, míg színét nem váltja. Ekkor megsózom, borssal meghintem, beleteszek 2-3 babérlevelet és felengedem annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ha a kosztosok szeretik, 1-2 szárított cseresznyepaprikát is aprítok bele. Kislángon, lefedve párolom kb. 1 óra hosszat, míg félig megpuhul, vagyis fakanállal nehezen bár, de éppen el lehet vágni a marhahusit. Amíg a pörköltke fő, a kölest kevés zsíron megfuttatom, felöntöm annyi vízzel, ami egy ujjnyira ellepi, teszek bele pár csipet sót, borsot, és lefedve, kislángon főzöm 10 percig, majd elzárom, és nem nyúlok hozzá, nem veszem le a fedelét, nem keverem meg. Türelem. A savanyúkáposztát elvagdalom éles késsel, hogy ne legyen olyan hosszú, mert evéskor a fülemre tekeredik, de nem mosom meg, nem nyomkodom ki, szeretem az ízét. Egy jénai tálat kikenek a szalonna bőrével, benne is hagyom az aljában, sőt, ha van még elfekvő szalonnabőröm (legjobb az angolszalonnáé), azokat is beleteszem, kibélelem velük az edény falát. A bőrök szalonna oldala az edény falára, bőr oldala befelé néz. Lerakom az edény aljára a káposzta első harmadát, rá a köles felét, a tejfölt jól felkeverem és várom, hogy a pörkölt félig megfőjön. Ha a pörkölt félig kész, beleteszek fél deci konyakot, és visszafedem még 5 percre. Ezután még forrón rászedem a felét a tálban várakozó kölesre. Csak a sűrűjét szedem, a leve marad. Bőven megtejfölözöm, majd újra káposztaharmad következik, rá kölesfél, pörköltfél, tejföl. A tetejére a káposzta utolsó harmada kerül. Ráöntöm az egy pohár tejföllel kikevert pörköltlét, amit kiegészítettem még fél-egy bögre vízzel, szépen letejfölözöm a tetejét, lefedem, és előmelegített sütőben, 180 fokon legalább másfél óra hosszat sütöm. Szép, szaftos rakott káposztám lesz, orbitálisan mennyei ízekkel. Egy kanál tejföllel és friss barna kenyérrel tálalom, némi fanyar vörösbor kíséretében. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|